Mé fotografické plány na rok 2012

Je večer a já přemýšlím nad focením. Tak nějak si uvědomuju, jak málo jsem v posledních měsících fotil a jaké mezery mám. Taky mám spoustu plánů. Spoustu věcí co se chci naučit, v čem se chci zlepšit…však to znáte. Proto jsem se rozhodl si plány sepsat. Ať si to můžu v průběhu roku připomenout.

Zde je tedy netříděný seznam věcí, co bych tento rok ohledně fotografování zvládl:

  • naučit se tvořit timelapse videa. Tak, abych zvládl vytvořit krásné timelapse video z vrcholku hor, kde bude zachycen západ/východ slunce a pohyb hvězd po noční obloze
  • naučit se lépe komunikovat s modelem a zlepšit se ve focení lidí. Tady vidím obrovské nedostatky, ale taky obrovský potenciál. Je to něco, co mě opět posune dále.
  • chci si vyzkoušet focení aktu. To souvisí s předchozím bodem. Chci najít trpělivou modelku, která bude mít pochopení pro mé učení se 🙂
  • fotit častěji noční oblohu. Ideálně s nějakým zajímavým popředím (nasvícené kostely, stavby, nebo přírodní úkazy). Zatím jsem noční oblohu fotil jen velmi málo. Cíl je nafotit snímek, kde bude zřetelná mléčná dráha.
  • udělat z focení něco přirozeného a pravidelného. Momentálně se musím pro focení naladit. Většinou když jdu ven za cílem fotit. Jinak si málo všímám okolí a i přesto, že foťák nosím skoro pořád při sobě, tak ho málokdy využiju.
  • netýká se to tolik focení, ale je to podobné. Rád bych se naučil natáčet videa. Mám v hlavě scénář na mega super cool klip. A nebude to jen tak ledajaký klip. Bude úžasný. Teda alespoň ten nápad. Otázka je, jak se poperu s realizací. Zatím s natáčením videa nemám žádné zkušenosti.
  • rád bych zkusil učit ostatní fotografy fotit. Plánuji ze začátku nějaké jednodušší kurzy. Uvidím, jak to bude probíhat. Ale pokud to klapne, dokážu začátečníkům dobře vysvětlit základy (trpělivosti mám dost :)) a taky získám přehled o tom, co začátečníky zajímá a budu tak moci lépe cílit články na fototipech pro začátečníky.

To jsou takové hlavní cíle, které bych chtěl letos zvládnout. Kromě toho bych rád konečně nahradil můj obstarožní Canon 350D něčím novějším. V hledáčku mám vybraný Canon 60D spolu s Tamronem 17-50mm 2.8f VC. Asi si ho pořídím co nejdříve. Tu třistapadesátku mám totiž už od roku 2007 a používám setový objektiv. Takže novou techniku bych už hodně ocenil 🙂

David Nogol

Živím se jako portrétní fotograf, jsem autorem knihy Jak na focení portrétů. Baví mě nejenom samotné fotografování, ale rád o fotografování píšu a pomáhám ostatním fotografům k lepším fotkám. Pořádám fotografické kurzy a workshopy a aktuality o mě najdete na mém Instagram profilu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *