Recenze: Canon G1X – snímač zrcadlovky v těle kompaktu

Kompakty s výměnnými objektivy jsou stále oblíbenější. Nabízejí podobné možnosti, jako velké zrcadlovky, ale jsou příjemně malé a skladné. Canon překvapil tím, že na rostoucí trh bezzrcadlovek zareagoval kompaktem s nevyměnitelným objektivem. Zato do něj umístil snímač skoro stejně veliký, jako v jeho zrcadlovkách. Má Canon G1X šanci zaujmout? Na to se pokusím odpovědět v této recenzi.

Nejdříve bych chtěl poděkovat firmě AARON za zapůjčení přístroje. Díky nim jsem mohl několik dní testovat tenhle zajímavý a netradiční kompakt. Canon G1X byl představen začátkem tohoto roku a zaujal mnoho fotografů. Na rozdíl od konkurence Canon volil klasický koncept kompaktního fotoaparátu s nevyměnitelným objektivem.

Opět doporučuji nejdříve mrknout na video recenzi a potom pokračovat ve čtení článku.

Vzhled a ovládání

Design tohoto fotoaparátu vychází z modelové řady PowerShot G. Stejně jako předchůdci, i G1X nabízí dostatek ovládacích prvků. Díky ním je práce s fotoaparátem příjemná a nastavení potřebných parametrů je pohotové a rychlé. Přední straně dominuje velký objektiv. Dále na ni najdete optický hledáček, pomocnou diodu pro AF, pogumovaný grip a otočný volič.

powershotg1xtoplens powershotg1xtop

Na horní straně najdete pojistku pro výsuvný blesk, sáňky na externí blesk, dva otočné voliče na sobě (jeden pro kompenzaci expozice, druhý pro volbu režimu), spoušť, páčku pro zoomování a nakonec tlačítko pro zapínání/vypínání přístroje.

Zadní straně dominuje 3” displej s rozlišením 920 000 bodů. Displej je výklopný a díky tomu můžete snadněji fotit snímky z podhledu, nebo nadhledu. Výklopný displej oceníte taky při natáčení videa. A usnadní taky pořizování autoportrétů. Další výhoda, kterou takový displej nabízí je ochrana proti poškrábání. Při transportu můžete jednoduše otočit displej obrazovkou k fotoaparátu a zabránit tak poškrábání v batohu, nebo brašně. Nad displejem najdete optický hledáček. Ten je ale velmi malý, má malé pokrytí a není úplně přesný.

powershotg1xfsl powershotg1xfrthor

Z ovládacích prvků najdete vzadu speciální tlačítko, kterému můžete přiřadit funkci dle vlastního výběru. Dále tlačítko pro prohlížení snímků, nahrávání videa, výběr ostřících bodů, blokace AE/AF, výběr měření a tlačítko menu. Hlavním ovládacím prvkem je otočný volič, který slouží taky jako směrové klávesy (stejně jako třeba u Nikonu 1). Zmáčknutím jedné ze stran voliče se dostanete do nastavení citlivosti, ostření, blesku a taky změníte zobrazování informací na displeji. Uprostřed najdete potvrzovací tlačítko.

Rozměry fotoaparátu nejsou zanedbatelné – 116,7 × 80,5 × 64,7 mm při váze kolem 534g (včetně baterie a paměťové karty).

Oproti modelu G12 má G1X sundávací krytku objektivu (jako třeba objektivy zrcadlovek). Krytka je navíc doplněna provázkem pro přichycení k tělu fotoaparátu. Slouží jako ochrana proti ztracení, ale osobně nemám rád, když se mi při focení houpe na foťáku krytka. Někomu ale může přijít vhod 🙂

Ergonomie

Z ergonomie Canonu G1X jsem vážně nadšený. Foťák se drží pohodlně a úchop je jistý. Grip je sice hodně malý (ve srovnání se zrcadlovkou), za to je příjemně pogumovaný. Na zadní straně je vpravo nahoře další pogumovaná plocha na palec. Tady bych měl jedinou výhradu. Občas se mi stávalo, že když jsem foťák držel pevněji, omylem jsem si spodní hranou ruky zmáčkl nějaké z tlačítek pod tou pogumovanou plochou na palec.

Další výhoda je ve větším objektivu. Na rozdíl od předchůdce (G12) se u G1X objektiv dost zvětšil a i když je zasunutý do těla fotoaparátu, stejně z něj vyčuhuje. Kolem objektivu je snímatelný prstenec, který skrývá bajonet pro uchycení makro blesku. Za ten můžete fotoaparát chytit druhou rukou a tím se držení fotoaparátu ještě zlepší. Jen mě zklamalo, že tento prstenec nedrží na objektivu úplně pevně. Dá se s ním trochu pootočit ze strany na stranu. Pohne se sice ani ne o desetinu milimetru, ale i tak to docela kazí dojem z jinak precizního zpracování celého fotoaparátu. A protože při focení tento prstenec používám k lepšímu držení, tak mě to dost štvalo.

Jak se s ním fotí

Focení s Canonem G1X mě dost bavilo. Díky perfektní ergonomii a množství ovládacích prvků jsem si místy připadal, jako bych fotil zrcadlovkou. Na ovládání jsem si zvykl hodně rychle. V terénu jsem ocenil zvlášť tlačítko pro rychlou změnu citlivosti. Taky je příjemné, že je zde vyhraněno tlačítko, kterému můžete přiřadit funkci dle vašich potřeb. A hodně příjemná je taky možnost nastavit funkce dvěma otočným voličům (jak přednímu, tak i zadnímu). A to pro každý režim zvlášť.

Co se týká rychlosti ostření, tak to je z mého pohledu dost použitelné. Přijde mi pomalejší, než třeba u minule recenzovaného Nikonu J1, ale i tak na většinu situací stačil. Autofocus fungoval dost dobře i za velmi nízkého osvětlení.

Protože tento fotoaparát neumožňuje vyměnit objektiv, musíte se spolehnout jen na tento. Nabízí rozsah 15,1mm – 60,4mm a světelnost f2,8 – 5,8. Což odpovídá rozsahu 28 až 112 mm na kinofilmu. Rozsah je to opravdu praktický a pokryje naprostou většinu potřeb. Světelnost na širokém ohnisku je příjemná a v kombinaci s vysokým ISO umožní dobré focení z ruky za snížených světelných podmínek. Na tele ohnisku už je to trochu horší. Proto oceníte čtyřkrokovou optickou stabilizaci. Trochu je to horší s minimální zaostřovací vzdáleností. Na širokém ohnisku je to v makro režimu 20cm. Pokud to člověk neporovnává s kompakty, ale se zrcadlovkami s klasickými objektivy, není to nijak špatná hodnota. Takže milovníky makro fotografie tento fotoaparát zřejmě moc nezaujme.

img0226 img0227

Srovnání ze stejného místa na širokém ohnisku (vlevo) a na maximální zoom (vpravo)

Obrazová kvalita

A tady přichází opravdová síla G1X. Fotky co z toho lezou jsou úžasné. Taky aby ne. Snímač je totiž má 1,5″ a je jen o 20% menší, než je APS-C snímač u zrcadlovek Canonu. Na druhou stranu je o nějakých 16% větší, než u formátu Micro 4/3. No a uhlopříčka je taky o 50% větší, než u Nikonu 1.

caption001

Srovnání velikosti snímače u modelu G12, G1X a zrcadlovky 600D

Díky takovým rozměrům snímače si Canon mohl dovolit nabídnout fotografům citlivost v rozsahu 100 – 12800. A co více – do ISO 3200 se nemusíte nijak zvlášť trápit šumem. Fotky vypadají stále dost dobře. Nad ISO 3200 už jde kvalita dost rychle dolů, ale jako nouzové řešení se určitě hodí. Určitě hodně potěší dva mezikroky mezi jednotlivými citlivostmi. Což naleznete například u vyšších modelů zrcadlovek od Canonu.

Kombinace širokého ohniska, vysoké světelnosti na tomto ohnisku, optického stabilizátoru a vysoké citlivosti vám umožňuje fotit z ruky i ve velmi špatných světelných podmínkách. Když jsem se procházel po Praze, nebyl problém fotit z ruky ani za tmy. Zkoušel jsem fotit jak v interiérech, tak i venku. Většinu nočních snímků jsem fotil z ruky, ale vyzkoušel jsem si taky delší expozici v řádu několika sekund. Ani v tom případě nebyly problémy a fotky byly skvělé.

Na to, jak je objektiv malý a jak velký rozsah má, mě překvapila jeho ostrost. Podívejte se na fotky v plném rozlišení a sami posuďte jeho kvality.

Co vás může ještě zajímat je poměr stran snímače. Ten je totiž 4:3 jako například u kompaktních fotoaparátu, nebo formátu m4/3. Je ale možné nastavit poměry stran 16:9, 3:2, 1:1 a 4:5. Samozřejmě při změně poměru stran nebude použita celá plocha snímače a výsledné fotky potom nebudou mít plné rozlišení. U populárního formátu 3:2 je rozlišení 4352×2904 (13Mpx).

Pro představu si můžete stáhnout tyto dva RAW soubory pořízené Canonem G1X. Zde jsou odkazy na první a druhý soubor.

Test jednotlivých hodnot ISO:

sum sumnoc

G1X versus kompakty s výměnnými objektivy

Tuto otázku jsem si kladl po celou dobu testování. Konkurence nabízí podobnou obrazovou kvalitu, ovšem s výhodou vyměnitelných objektivů. Díky tomu stačí dobře zvolit samotný fotoaparát a postupem času dle potřeb dokupovat potřebné objektivy. Není tak problém fotit teleobjektivy, pevnými světelnými skly a nebo rybími oky.

Naopak Canon G1X nic takového neumožňuje. Musíte se spokojit s tím, co máte a když budete potřebovat širší, nebo delší ohnisko, máte smůlu. V tom ohledu je možnou výhodou snad jen to, že nebudete mít nutkání dokupovat další objektivy a ve výsledku možná ušetříte 🙂

Taky velikostně není Canon G1X žádný drobek a svou velikostí a váhou překoná většinu kompaktů s výměnnými objektivy. Pro představu se podívejte na tuto stránku http://www.dpreview.com/previews/canong1x kde najdete velikostní srovnání s předešlým modelem G12 a nebo s bezzrcadlovkou Panasonic GX1. Ty totiž cílí na podobnou skupinu fotografů a proto je srovnání na místě.

Video

Canon G1X nabízí samozřejmě i možnost natáčet full HD záznamy. Na výběr jsou tři velikosti: (Full HD) 1 920 × 1 080, 24 snímků/s, (HD) 1 280 × 720, 30 snímků/s, (L) 640 × 480, 30 snímků/s. Jiné možnosti nastavení pro počet snímků za sekundu není k dispozici.

Velkou výhodou při natáčení video záznamu je výklopný displej. Kvalita videa je obdobná, jako u zrcadlovek od Canonu. Jen chybí možnost manuálního nastavení při natáčení (clona, čas, ISO). Záznam je kvalitní i za horšího osvětlení. Sami se podívejte, jak vypadal večerní přechod přes Karlův most.

Canon G1X – na pomezí kompaktu a zrcadlovky

G1X je zvláštní kategorie. Po obrazové kvalitě se hravě vyrovná většině zrcadlovek s podobnou velikostí snímače. Stejně tak i kvalita ovládání a ergonomie je na vysoké úrovni. Na druhou stranu má ale mnoho nevýhod. Především tedy nemožnost výměny objektivu.

G1X je kompakt, který ale svou velikostí překoná všechny kompakty, včetně těch s výměnnými objektivy. I svou váhou kolem 534g se hodně blíží zrcadlovkám. Nedá se tedy říct, že jde o malý kompakt s výstupem zrcadlovky. Na jeho velikost a váhu je potřeba myslet – zvlášť pokud hledáte něco malého na každodenní nošení, nebo delší cestování. Určitě to není kompakt do kapsy.

Cestovatelé si ale G1X určitě oblíbí. Zvlášť ti, kteří nemají specifické nároky (jako například vysoce světelné pevné objektivy, hodně široké, nebo naopak velmi dlouhé ohniska). G1X je dost univerzální, aby pokryl většinu případů použití. Hodí se jak na krajiny, tak na reportáže a pokud máte trpělivost, určitě půjde použít i při portrétování a zachycení sportu.

Cestovatelé si ale určitě budou muset pořídit náhradní akumulátory. Udávaná výdrž kolem 250 snímků na jedno nabití není nijak oslnivá a zvlášť při delších cestách se jedná o nepříjemné omezení. Určitě se hodně energie dá ušetřit vypnutým displejem a focením skrz optický hledáček. Ten není moc přesný, proto určitě v takových případech oceníte rozlišení 14Mpx a možnost fotky dále ořezat pro správnou kompozici.

Jistě potěší taky možnost použít adaptér (FA-DC58C) pro použití 58mm filtrů. Toto je volitelné příslušenství a není součástí balení. Dále se na tento adaptér dá nasadit taky sluneční clona (taky není součást balení). Bohužel v tom případě už nemůžete na objektiv nasadit filtr. Takže máte na výběr – buď sluneční clona, nebo filtr. Pokud používáte ke své práci ND filtry, oceníte zabudovaný tříkrokový ND filtr přímo v objektivu fotoaparátu. Dá se jednoduše aktivovat z menu přístroje.

Ukázkové snímky v plném rozlišení

ISO 200  f/9  1/250s   15,1mm

ISO 200 f/9 1/250s 15,1mm

ISO 200  f/5,8  1/160  60,4mm

ISO 200 f/5,8 1/160 60,4mm

ISO 1600  f/5  1/100s   15,1mm

ISO 1600 f/5 1/100s 15,1mm

ISO 1600  f/2,8  1/160s   15,1mm

ISO 1600 f/2,8 1/160s 15,1mm

ISO 3200  f/2,8  1/80s   15,1mm

ISO 3200 f/2,8 1/80s 15,1mm

ISO 400  f/5,6  1/50s   50,4mm

ISO 400 f/5,6 1/50s 50,4mm

ISO 400  f/5,6  1/60s   45,1mm

ISO 400 f/5,6 1/60s 45,1mm

ISO 1600  f/2,8  1/15s   15,1mm

ISO 1600 f/2,8 1/15s 15,1mm

ISO 3200  f/2,8  1/8s   15,1mm

ISO 3200 f/2,8 1/8s 15,1mm

ISO 100  f/6,3  30s   15,1mm

ISO 100 f/6,3 30s 15,1mm

ISO 100  f/6,3  30s   40,8mm

ISO 100 f/6,3 30s 40,8mm

ISO 12800  f/2,8  1/200s   15,1mm

ISO 12800 f/2,8 1/200s 15,1mm

ISO 200  f/16  1/200s   15,1mm

ISO 200 f/16 1/200s 15,1mm

Závěrečné zhodnocení

Z Canonu G1X mám rozporuplné dojmy. Za dobu testování jsem s nim byl vážně spokojen. Obrazová kvalita na vysoké úrovni, použitelný i pro focení za špatných světelných podmínek, kvalitní zpracování a výborná ergonomie. Prostě se mi s nim fotilo dobře a dokážu si představit, že kdybych ho měl používat nějakou dobu jako hlavní přístroj, na většinu situací by stačil.

Jenže je potřeba porovnávat s dalšími možnostmi. V obdobné ceně a s obdobnou kvalitou výstupu totiž můžete pořídit jeden z mnoha desítek kompaktů s výměnnými objektivy. Navíc s výhodou menších rozměrů, váhy a širokého výběru objektivů a příslušenství.

Kdybych se rozhodoval nad přístrojem z této kategorie, asi bych dával více přednost takovému Panasonicu GX1, nebo některému z modelů Olympusu, řady PEN.

Výběr je tedy na vás. Já jen můžu říct, že jsem na G1X nenašel žádný zásadní problém a za dobu testování jsem s nim byl více než spokojen. Užíval jsem si focení při večerní procházce Prahou a vychutnával jsem si tu nenápadnost ve srovnání se zrcadlovkou. Většinu situací zvládá tento Canon skvěle, velmi dobře se ovládá a pokud nemáte nějaké specifické nároky například na rozsah, nebo světelnost objektivu, určitě budete s Canonem G1X velmi spokojeni. Děkuji tedy společnosti AARON, že mi tento přístroj zapůjčila a já ho tak mohl pořádně otestovat.

Klady

  • kvalitní zpracování
  • výborná obrazová kvalita
  • velký rozsah ohnisek objektivu
  • světelnost f2,8 na širokém ohnisku
  • velký rozsah citlivosti (100 – 12800) včetně mezikroků
  • zabudovaný ND filtr
  • možnost použít 58mm filtry (za použití adaptéru)
  • množství ovládacích prvků
  • výborná ergonomie
  • výklopný displej
  • kvalitní video

Zápory

  • kroužek kolem objektivu se trochu hýbe
  • závit na stativ není v ose objektivu a blokuje dvířka na kartu a akumulátor
  • akumulátor má udávanou výdrž jen kolem 250 fotek na nabití
  • při natáčení videa nelze manuálně nastavit expoziční hodnoty
  • optický hledáček není úplně přesný a je velmi malý
  • váha přes půl kila se blíží váhám zrcadlovek
  • nemožnost vyměnit objektiv

Na závěr ještě dodám, že kolují zvěsti o tom, že Canon uvede v druhé polovině tohoto roku bezzrcadlovku. Snad to bude něco s výměnnými objektivy a velkým snímačem.

A poslední detail na závěr – G1X má za určitých okolností problémy s nežádoucím světlem na snímcích. Při ohnisku 50mm a ISO hodnotě nad 3200 prý vniká na senzor světlo a to ovlivňuje výslednou fotku. Problém je popsán zde. Podmínky, při kterých tato vada vzniká jsou hodně specifické a s nejvyšší pravděpodobností se to ani neprojeví.

Graf vývoje cen Canonu G1X:

Graf ceny produktu Canon PowerShot G1 X poskytuje server Heureka.cz

 

David Nogol

Živím se jako portrétní fotograf, jsem autorem knihy Jak na focení portrétů. Baví mě nejenom samotné fotografování, ale rád o fotografování píšu a pomáhám ostatním fotografům k lepším fotkám. Pořádám fotografické kurzy a workshopy a aktuality o mě najdete na mém Instagram profilu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *