Recenze batohu Peak Design Everyday Backpack 20l

Už skoro rok používám pro přenášení foto výbavy batoh Peak Design Everyday Backpack, konkrétně menší 20l variantu. Chci se proto podělit o dlouhodobé zkušenosti a postřehy, které jsem za tu dobu nasbíral.

Celý svůj fotografický život hledám ideální batoh. Vystřídal jsem malé, velké batohy. Pak zase malé i velké brašny. Na brašnách se mi líbil pohotový přístup k výbavě, ale vadila mi nepraktičnost. Po letech nošení brašen jsem začal mít problémy se zády a musel jsem používat batohy. Jenže na nich mi vždycky něco vadilo. Do nedávna mi nejvíce sedl Lowepro Protactic 450. Jenže ten se hodil jen pro situace kdy jsem sebou tahal hodně věcí. Na každodenní nošení byl velmi nepraktický.

Nejdříve jsem hledal nějaký menší batoh, který bych používal jako doplněk k tomu velkému Lowepro. Chtěl jsem aby měl batoh snadný přístup k výbavě z boční strany, aby se do něj vlezlo vše co sebou běžně nosím a taky aby měl komoru pro alespoň 13” notebook. Jenže se ukázalo, že možností opravdu moc není a téměř u všech batohů bych musel polevit na některém z požadavků, nebo bych se velikostně přiblížil tomu co mám.

Batohy od Peak Design jsem znal už delší dobu, ale měl jsem je v hlavě spojené s drahými designovými výrobky a já hledal něco funkčního. Když jsem ale začal detailněji zkoumat batohy z různých video recenzí, začal jsem o nich přemýšlet. Splňovaly všechny mé požadavky, jen jsem si nebyl jistý, jestli mi bude batoh vyhovovat.

Když už jsem se pro ně rozhodl, přišlo dilema kterou velikost objednat. V článku uvedu i srovnání obou velikostí, ale v době kdy jsem je kupoval jsem je naživo neporovnával a naslepo vybral tu menší verzi. Nakonec se ukázalo, že volba byla správná a malá verze mi vyhovuje. Batohy jsou k dispozici ve 4 barvách, já si zvolil variantu charcoal (tmavě šedá).

Videorecenze

Zpracování a organizace věcí

Cena není nízká, ale dostanete za ni opravdu kvalitně zpracovaný výrobek. Materiál batohu včetně zipů jsou vodě odolné a pokud máte všechny zipy a horní víko pořádně zavřené, do batohu se voda jen tak nedostane. Batoh proto ani nemá pláštěnku. Za dobu co batoh nosím mi jej už několik lidí pochválilo, většinou nešlo o fotografy. Ostudu s ním tedy rozhodně neuděláte, nevypadá jako klasický fotobatoh.

Vnitřní prostor je možné rozdělit pomocí tří přihrádek. Každá z nich se dá ještě rozdělit do dvou nebo tří částí. To poskytuje množství způsobů, jak si vnitřek batohu uspořádat podle toho, co v něm zrovna budete přenášet. Pokud potřebujete přenášet něco většího, je možné tyto příčky vytáhnout a vytvořit tak velký prostor.

Do batohu lze přistupovat buď přes boční strany, nebo z horní části. Pak komora na notebook a tablet je zvlášť oddělena a je v ni i prostorná kapsa (která ale při zaplnění sdílí prostor s tou horní hlavní komorou). Na bočních stranách jsou pak zevnitř elastické uzavíratelné kapsy, kde je k dispozici několik přihrádek pro organizaci drobnějších předmětů (baterie, paměťové karty, filtry atd.). Z vnější strany jsou tam pak kapsy s gumou, ve kterých lze přenášet stativy, láhve s vodou atd.

Horní víko má zajímavý mechanismus na otvírání. Háček je opatřen magnetem a k dispozici jsou 4 příčky, za které je možné háček zaháknout. Je zde i pojistka proti nechtěnému otevření. Háček je potřeba nejdříve potáhnout dolů a pak teprve jde víko odklopit.

Z horní strany je pak přístup do vrchní části vnitřního prostoru batohu a navíc i malá kapsa na drobné předměty. Ta je opatřená magnetem aby byla neustále zavřená. Já ji používám hlavně na vizitky a další drobnosti které se hodí mít rychle po ruce.

Obecně ta vrchní komora, kapsa na notebook+tablet a taky ta kapsa u notebooku jsou velmi dobře dostupné. Je proto vhodné tam dávat věci, ke kterým potřebujete přistupovat, například když sedíte někde venku, máte batoh na zemi pod sebou a chcete vytáhnout věci k práci. Pro takové případy nejsou boční strany tolik praktické – ty jsou vhodnější pro situace, kdy máte batoh na rameni.

To množství kapes a přihrádek se mi hodně líbí a díky tomu mám pro všechno vybavení své místo. Nestává se tedy, že bych musel zdlouhavě hledat co kde mám. S tím jsem měl velký problém u předchozího batohu, který neměl přihrádky skoro žádné a ve věcech jsem měl neustále nepořádek.

Co se týká ochrany výbavy, není batoh vyztužen jako některé jiné fotobatohy. Například můj předchozí Lowepro Protactic byl hodně vyztužený obrněnec a výbava vevnitř by přežila pravděpodobně i když byste si s batohem házeli a kopali do něj. Peak Design tak vystužený a odolný není, ale i přesto je v něm výbava dost chráněná – určitě běžné situace a drobnější nárazy přežije obsah batohu v pohodě. Stěny batohu jsou dost tvrdé a chrání výbavu z vnější strany. Jediné dvě části, které vystužené nejsou jsou boční strany nahoře, od zipů bočních přístupů až nahoru. Proto je vhodné křehké předměty ukládat spíše ve spodní části batohu a nahoře pak předměty které se jen tak nerozbijou. Tím jak je horní prostor „nafukovací“, je ideální na nošení osobních věcí, oblečení atd.

Zipy jsou kvalitní a taky voděodolné. Navíc zipy na bočních stranách batohu jsou opatřeny i pojistkou, kterou jde zip zaháknout na spodní i vrchní háček a zabránit tak někomu, aby se vám do batohu nepozorovatelně dostal například v přeplněném davu, když máte batoh na zádech. Samozřejmě to není 100% ochrana, ale při pohybu v rizikových oblastech to trochu zvýší vaše šance 🙂

Zpracování je celkově na vysoké úrovni. Po více než půl roce používání batoh stále vypadal jako nový, jen se lehce ošoupalo polstrování zad úplně dole. Jinak byl batoh jako nový.

Batoh po cca 10 měsících téměř každodenního používání. Jediné opotřebení viditelné jen zde dole. Taky je vidět výrobní vada zipu, které jsem si všiml až v průběhu používání.

Nicméně jsem si po asi půl roce používání všiml, že jeden ze zipů je lehce posunutý a nejde dovřít úplně. Takhle to bylo pravděpodobně celou dobu ale nevšiml jsem si toho hned. Ničemu to nevadilo, ale i přesto mě to pak štvalo. Zkusil jsem poslat batoh na reklamaci a do týdne mi přišel úplně nový batoh. Je vidět, že za tu vyšší cenu dostanete nejen kvalitní výrobek, ale taky fantastický servis.

Co se do batohu vleze

Přístup k výbavě je rychlý a pohotový, v praxi se to blíží pohotovosti brašen. Batoh používám i při focení reportáží, kde se pohybuju mezi skupinami lidí a díky malému profilu nemám problém, že bych zabíral moc místa.

Původně jsem zamýšlel tento batoh jen na každodenní nošení, kdy v něm budu nosit jen méně věcí. Na zakázky a větší focení jsem plánoval nosit pořád svůj velký batoh. Jenže se ukázalo, že se do toho 20l batohu vejde více, než jsem původně předpokládal. Když chodím ven, tahám sebou většinou foťák + 3 objektivy, k tomu příslušenství, pár osobních věcí a láhev s vodou. Občas i notebook s nabíječkou, externím diskem a grafickým tabletem.

Jenže jsem zjistil, že je v batohu pořád hodně místa. Dokonce se tam vejdou i tři blesky, další baterie, odpalovač, různé další příslušenství a z venku se dá připnout i stativ. Takže nechávat si další batoh už nedávalo smysl.

Co mě doslova šokovalo, byl fakt, že se do tohodle malého batohu vešel i můj obrovský bateriový 600W studiový záblesk. Kvůli němu jsem tenkrát hlavně kupoval velký batoh a jak se ukázalo, malý Peak Design si s tím poradí úplně bez problémů 🙂

Zde je třeba ukázka co vše jsem sebou bral na celodenní focení kalendáře vzpěraček. Fotilo se na Moravě a potřeboval jsem mít jistotu, že mi nebude při focení nic chybět. Cestoval jsem vlakem a busem, takže mobilita byla taky důležitá.

Pokud je batoh hodně naplněný, je pak samozřejmě trochu těžší manipulace s věcmi uvnitř. Zvlášť menší předměty, kterých dáte do jedné přihrádky více mají tendenci různě vypadávat. Ale to se dá vyřešit třeba tím, že tyhle drobné věci nacpete buď do kapes, nebo je nacpete do nějakého obalu aby nebyly v batohu volně pohozené.

Obvykle v něm nosím toto vybavení:

  • Fujifilm X-T2
  • Fujifilm XF 56mm f/1.2
  • Fujifilm XF 23mm f/1.4
  • Fujifilm XF 18-55mm f/2.8-4
  • baterie, paměťové karty, powerbanka, kabely, nabíječky, lenspen, ND filtry, malý blesk + hromada drobností

Všechny objektivy nosím s neustále nasazenými slunečními clonami, abych nemusel používat krytky. Foťák s nasazeným objektivem mám v dolní příčce a zabírá 2/3 prostoru. Dva další objektivy mám pak v druhé příčce. 18-55mm nepoužívám tak často, proto ho mám v druhé příčce uložený uprostřed a k přístupu k němu musím nejdříve vytáhnout objektiv vedle něj, který je blíže kraji.

Na firemní focení často beru dva blesky Godox AD200, jako zálohu pak jeden Godox TT685F, odpalovač X1T, záložní baterie do blesků, držáky na stativ. I tak je v batohu pořád dost místa, občas beru i záložní foťák Fujifilm X-E2. Případně je pořád místo na můj 13″ Macbook Pro, nabíječku, externí disk a grafický tablet.

Čím více je batoh zaplněn, tím méně pohodlná je pak manipulace s obsahem uvnitř. Zvlášť pokud je uvnitř více menších předmětů umístěných na krajích těch jednotlivých příček, může se stát že vám po odklopení víka při položeném batohu začnou vypadávat. Proto je lepší drobné věci dávat buď do prostřední části batohu, nebo je zabalit do nějakého obalu aby držely pohromadě.

Při hodně naplněném batohu je pak občas trochu problém zapnout boční víka. Níže najdete úryvek z videorecenze s ukázkou toho kolik se toho do batohu vleze.

Co mi vadí?

Tohle je nejlepší batoh který jsem kdy měl, ale i přesto je na něm pár věcí, které mi vadí. Jenže většinou vyplývají z toho designu na kterém je batoh postaven.

První problém je v tom, když si chcete položit batoh a mít přístup k celému obsahu – například během většího focení měnit objektivy, přistupovat k dalšímu příslušenství atd. Batoh musíte na zem položit tou částí, která se dotýká zad. Vevnitř je to v pohodě, ale když to máte položit venku když je mokro nebo blátivo, je to problém. V tom mi více vyhovoval ten velký Lowepro batoh. Ale třeba poslední batoh od Peak Designu (Travel Backpack 45l) to už má vyřešené a nabízí i možnost položit batoh naopak a přistupovat k vnitřku tou stěnou která je u zad.

Dále pokud máte batoh shozený na jedno rameno a odkrýváte víko, tak ho odkrýváte směrem k tělu. Musíte tak víko pořád držet i při výměně objektivu a když máte na boční kapse něco většího (třeba flašku s vodou), je to trochu nepohodlné.

Při tom přístupu do batohu z boku, když máte batoh přes rameno se váže další potenciální nevýhoda. Když přistupujete do batohu z boku, dostanete se jen do jedné části batohu. Pokud měníte objektivy a další objektiv máte na druhé straně batohu, musíte si vzít co potřebujete, víko zavřít, batoh přehodit na druhé rameno, shodit ho dolů a otevřít víko z druhé strany.

Tady hodně záleží jak budete batoh používat. Já se vlezu s foťákem a nejdůležitějšími objektivy jen na jednu stranu, proto to pro mě není problém. Když bych ale potřeboval objektivů střídat více, už to může být problém. Na druhé straně mívám věci, které tak často nepotřebuju.

No a poslední věc – horní víko se dá přichytit na jednu ze čtyř úchytů podle toho, jak moc máte vnitřek zaplněný. Což je super, ale pokud batoh zaplníte moc a budete muset použít ty horní příčky, po stranách víka bude vidět díra dovnitř batohu. Což přináší riziko že vám z něj při manipulaci vypadají drobné předměty (pokud je máte volně v horní části batohu), nebo vám tam naprší. Nicméně i s dost naloženým batohem obvykle víko zapnu na jednu z prvních dvou příček a není tedy problém s výše uvedeným. Když toho nesu více, tak se snažím nahoru dávat větší předměty, které zakryjou boky toho víka. Například oblečení.

Galerie

Když jdu běžně na firemní focení a nepotřebuju sebou tahat fotopozadí včetně konstrukce, beru sebou jen toto vybavení. Jeden stativ upevním na batoh, druhý stativ pak do pouzdra spolu s deštníkovými softboxy. V batohu 2 hlavní blesky a jeden záložní. Plus foťák a 2-3 objektivy.

Je libo vyrazit někam na větší výlet? Do boční kapsy se bez problémů vleze 1,5l láhev s vodou, dolů spacák a na přední stranu další oblečení (do kterého můžete zabalit případně ještě další věci které se dovnitř nevlezly). Myslím že na cca 2-3 denní výlet bude 20l v pohodě stačit.

Ukázka jak to vypadalo, když jsem měl domluvený v jednom dni výlet a na konci dne pak zakázku. Celý den jsem táhl i vybavení na focení zakázky a díky tomu jak je batoh pohodlný mi nijak nevadilo sebou všechno vybavení tahat. Vevnitř byl blesk Godox AD200 a 60cm softbox. Protože bylo hezky, procházel jsem se boso a boty jsem mohl zavěsit na spodní část batohu.

Zde je pro zajímavost srovnání s mým předchozím batohem. Peak Design je o něco širší, ale především díky menší hloubce a tomu, že se nahoře jeho hloubka zmenšuje působí mnohem menším dojmem a hlavně při pohybu v davu lidí, nebo v menších prostorech je ten Peak Design mnohem příjemnější. Vůbec si pak nepřipadám blbě, když sebou beru batoh a v něm třeba jen foťák a jeden objektiv.

Srovnání s 30l verzí

Při výběru jsem měl velké dilema, kterou velikost vybrat. Při sepisování recenze jsem si ještě zkusil půjčit i 30l verzi, abych je mohl srovnat. A je to dost boj. Pro každodenní nošení je 20l verze vhodnější. Pokud ale berete sebou více věcí, nebo jdete na nějaký delší výlet, oceníte 30l verzi. Úplně nejlepší by bylo mít obě velikosti a střídat je podle potřeby. To by ale znamenalo neustálé přehazování všech kapes (baterky, karty, nabíječky atd.) a riziko že něco zapomenete.

Ty rozdíly v rozměrech nejsou zas tak závratné, alespoň ne na papíře. V praxi je ten rozdíl dost znát. Vnější rozměry a váha jsou cca:
20l verze: 30cm x 46cm x 54cm a váha 1,81kg
30l verze: 33cm x 51cm x 59cm a váha 2,04kg

30l oceníte především pokud máte velký foťák a/nebo objektivy, případně sebou berete hodně věcí. Taky se to liší velikosti přihrádky na notebook. Menší verze pojme až 15” notebook, 30l verze pak až 16”.

Pokud chcete mít jistotu, je stejně nejlepší si někam zajít oba batohy vyzkoušet, případně rovnou do nich zkusit nacpat svou výbavu.

Děkuji českému zastoupení Peak Design za zapůjčení 30l verze batohu pro srovnání.

Ukázky batohu na zádech

Pro srovnání přikládám pár ukázek jak vypadá batoh na zádech. Měřím cca 178cm.

 

Shrnutí

K batohu mám pár výhrad, ale jde o ten nejlepší batoh, jaký jsem kdy používal. Vše co mi na batohu vadí jsou vyloženě drobnosti, které mě nijak neomezujou. Batoh nosím sebou v naprosté většině případů, když jdu někam ven. I když nejdu fotit, můžu sebou brát tu hlavní část výbavy a není tak problém operativně venku domluvit a realizovat nějaké portrétní focení. Foťák i objektivy mám snadno dostupné a pohotovost se blíží tomu, co znám z používání brašen. Přitom ale netrpí záda 🙂

Stejně tak když chci vzít na focení (většinou zakázky) více vybavení, není to problém a vše se do batohu vleze. Často bývají ve firmách, kam přijdu fotit, překvapeni, že na takové velké focení přijdu jen s takovým malým batohem a brašnou se stativy 🙂

Cena je trochu vyšší (cca 6900Kč u 20l verze a 7800Kč u 30l verze) a proto jsem s nákupem dlouho váhal. Nicméně batoh mi nahradí variantu velký+malý batoh (nebo brašna) a díky tomu že jej používám opravdu denně je poměr cena/výkon opravdu skvělý. Nakonec jsem se přesvědčil o tom, že nejde jen o designovou záležitost, ale opravdu funkční řešení se spoustou drobných a praktických vychytávek.

Batoh jsem pořídil z obchodu Fujifoto.

David Nogol

Živím se jako portrétní fotograf, jsem autorem knihy Jak na focení portrétů. Baví mě nejenom samotné fotografování, ale rád o fotografování píšu a pomáhám ostatním fotografům k lepším fotkám. Pořádám fotografické kurzy a workshopy a aktuality o mě najdete na mém Instagram profilu.

Počet komentářů: 6

  1. Pavel napsal:

    Pěkná recenze. Mám dotaz: Vleze se více techniky do Peak Design Everyday Backpack 30l nebo do ProTactic 450W? Mám sytémové filtry a ty zaberou hodně místa.. díky

    • David Nogol napsal:

      Díky Pavle, bohužel si nejsem úplně jistý tím srovnáním s tím Lowepro batohem, protože ten už nemám skoro rok. Ale řekl bych, že to vyjde přibližně nastejno.

  2. Václav Kouba napsal:

    Dobrý den, jak je na tom batoh ohledně odvětrání zad a nasákavosti zádového systému a popruhů potem při nošení v letním období? Předem děkuji za odpověď.

  3. Aleš napsal:

    Díky za recenzi!!

    Konkrétně u tohoto batohu od jeho prvního vydání do obchodů mám výhradu k dírám, jak od 17,44 minuty o nich hovoříš, doslova mě praštily, jak někdo může nechat v batohu na drahou foto techniku takové díry, kterým říkám: „Peak retro Design 24 hod.lapače prachu“, styl pytlíků na cvičky ZDŠ osmdesátých let, tedy vezmi tkaničku, sáček a vznikne batoh!! Konečně si první, kdo si dovolil v českém videu na tohle poukázat. Ptal sem se CZ zastoupení, jestli v LA nefouká a nepadá prach, že si takoví hračičkové tyhle lochny dovolí, nějak sem vyšuměl ve stylu že tomu nerozumím, hrubě napsáno, takže díky i za negativa!!

    Ona univerzálnost je problém něco dokonalého a funkčního vymyslet, ale ochrana foťáku by měla být prioritou, nebo kdyby aspoň nebyla díra od vrchu až na dno. Ano, dnes je módou vršky batohů „nafukovat“ podle oblečení, potom stáhnout provazem a překlopit deklem, beru, proč ne, ale dekl musí mít boky (v podobném zavírání překryvný dekl sem měl pistolovou brašnu a i do ní se prach dostal, běžný prach, žádná Sahara), navíc i hadry propustí prach nebo vodu, když do nich zatéká, viz uzavření na předposlední a poslední příčce.

    Další výhradu mám a sám ji nepřímo komentuješ, odkrytí celého boku až nahoru, že boční příčka mezi horní a dolní komorou (myšleno předělení jedněch bočních „vrat“ na dvě menší „dvířka“) by držela batoh (záda a předek), aby se nevyvaloval (držíš ho rukou).

    Ještě z mého pohledu je potřeba říct, že batoh je sice pěkný, s vychytávkami, moderní, ale je spíš Designovou záležitostí, že „síla“ polstrování je lepšího taškového typu, tedy obsah v něčem nosit, přes materiál nepromoknout, s batohem se nestydět, možná být nenápadný, ale hlavně nezakopnout ani o vítr. Aby nedošlo k polemikám, v obchodě sem si ho ošahal a bohužel se mi pochybnosti z videí a obrázků potvrdily, že sem k mému smutku věděl, proč si stávající verzi nekoupím, uvidím po inovacích, nicméně se bojím, že základní styl bude zachován.

    Jinak pěkná recenze, video část i část písemně-fotografická.

    • David Nogol napsal:

      Ahoj Aleši, děkuji za milý komentář. Jinak je blbé, že asi žádný batoh nebude dokonalý… Sám občas koukám po alternativách…ale ten batoh od PD je pro mě zatím stejně pořád nejlepší, i přesto že mi na něm některé věci nevyhovujou 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *