Recenze fotobatohu Lowepro Versapack 200 AW

Po asi čtyřech měsících používání tohoto fotobatohu přináším recenzi, ve které se dozvíte zkušenosti a dojmy z jeho používání. Před tímto batohem jsem používal brašnu Lowepro EX 160. Důvod k přechodu z brašny na batoh byl ten, že při fotovýletech byla brašna dost nepraktická. Kromě fotovýbavy se tam již nic dalšího nevlezlo a nošení batohu i brašny zároveň nebylo příliš pohodlné. Nejdříve musím zmínit, podle čeho jsem si batoh Versapack 200 AW vybral. Potřeboval jsem nějaký menší batoh, do kterého se vejde nejen celá má výbava, ale i další věci. Nejčastěji pití, deštník, svačina a případně nějaké oblečení navíc. Další zásadní požadavek byl jednoduchý a rychlý přístup k výbavě. Před pořízením brašny jsem měl batoh Tamrac Expedition, kde bylo třeba batoh sundat ze zad a přístup k foťáku nebyl vůbec rychlý a pohotový.

Vzhled batohu

Batoh není žádný krasavec, na druhou stranu ostudu rozhodně taky neudělá. Mám černo-šedou variantu. K sehnání je ještě šedo-modrá varianta, která ale dle mého názoru vypadá dost mizerně. Co se týká použitých materiálu, je to podle mě klasika. Materiál je dost podobný tomu, co jsem viděl u své brašny Lowepro i co jsem viděl u ostatních fotobatohů.

Ergonomie

Nošení batohu je příjemné. Nosím jej témět každý den a je opravdu pohodlný. Je docela malý, takže není problém jej nosit ani ve městě a i v přeplněném MHD nebude tolik překážet. Ramenní popruhy ani zadní strana batohu nejsou moc vypolstrované. Docela jsem se toho obával, nakonec se obavy ukázaly jako zbytečné. Nošení batohu není nijak nepříjemné a i při delších výletech nikde nic netlačí. Navíc jsou k dispozici popruhy před hrudník i přes břicho, takže se dá batoh perfektně připevnit k tělu, aby nijak neposkakoval. Je tedy vhodný i na akčnější výlety :).

Prostor v batohu

Po odepnutí dvou plastových spon a nadzvednutí volné části víka získáte přístup k tenké kapse na spodní části batohu a zároveň k malým kapsám na osobní věci nahoře. Moc věcí tam neschováte, ale na druhou stranu je k věcem v tomhle prostoru docela snadný přístup. Také se zpřístupní zip k hlavnímu vrchnímu víku batohu, který po odepnutí odkryje docela velký úložný prostor. Ten zabírá větší polovinu batohu. V prostoru nejsou žádné pevné přihrádky ani rozdělovače. Jediné co se tady nachází je malá síťovaná přihrádka a poutko zřejmě na klíče. Přístup do tohoto úložného prostoru není ovšem tak jednoduchý, jak se může zdát. Je totiž potřeba odepnout dvě spony a potom teprve rozepnout zip víka. Jenže díky tvaru víka není rozepínání zipu snadné a často s tím zápasím.

Pro vkládání a vybírání menších předmětů stačí zip odepnout jen kousek z jedné strany, aniž by se uvolňovalo to víko překrývající malé přihrádky na věci. Pro větší předměty už je bohužel potřeba odepnout celé víko a rozepnout zip na víku.

Prostor na fotovýbavu

Dostávám se k tomu hlavímu, proč jsem si tento batoh vybral. Tím je prostor pro fotoaparát, objektivy a další příslušenství. K uložení fotovýbavy slouží spodní část batohu. Ta je od horního úložného prostoru oddělena přihrádkou na suchý zip. Ta se dá z batohu vyndat a batoh bude v tom případě složen z jedné velké (ničím nerozdělené) komory. Spodní část je docela dobře vypolstrovaná a nacházejí se v ni klasické oddělovače na suché zipy. Rozdělení této části batohu je tedy jen na vás. Můžete si tento prostor upravit tak, aby co nejvíce vyhovoval vaší výbavě.

Překvapivé je, že přístup k fotovýbavě je možný třemi různými způsoby. Můžete se k ni dostat přístupem buď z levé, nebo pravé strany batohu. Tam stačí rozepnout plastovou sponu (super pojistka do přelidněných oblastí) a poté rozepnout zip (jen tu malou část, která se nachází na dané straně batohu). Tento přístup je ideální, pokud chcete přistupovat k fotovýbavě bez nutnosti sundávat batoh ze zad. Stačí jej shodit na jedno rameno a získáte hned pohotový přístup k foťáku. Super je, že díky možnosti přistupovat z obou stran se nemusíte batohu přispůsobovat. Jistě to potěší leváky 🙂

Poslední možnost přístupu k fotovýbavě je trochu zdlouhavější. Tady je nutno batoh sundat ze zad. Když rozepnete zipy po celé šíři batohu, můžete potom batoh “přelomit” v půli a naskytne se vám přístup jako do klasické fotobrašny. Původní rozmístění spodních přihrádek odpovídá právě tomuto typu přístupu.

Osobně ale používám právě kvůli pohotovosti přístup ze strany batohu, i když to obnáší jisté problémy.

Je vidět, že batoh byl spíše navrnut právě pro ukládání věcí tak, aby byly přístupné po plném rozepnutí batohu. Pokud přistupujete k výbavě ze strany, není jednoduché výbavu uložit nějak rozumně.

Z fotek si můžete vzít inspiraci z mého řešení. Když přistupuji k foťáku, mám batoh obrácený na bok. Přístupová kapsa je tedy nahoře. U přístupové kapsy na druhé straně mám uloženy dva objektivy, blesk a filtry. Přes to mám volně umístěnou přepážku. Zbyla tak skoro polovina spodního prostoru jen pro foťák s nasazeným objektivem. Přístup k němu je díky tomu bezproblémový. Ovšem přístup k dalšímu příslušenství už vyžaduje odhrnutí přepážky (drží po obou stranách suchým zipem), vytažení příslušenství a opětovné zakrytování přepážkou. Například taková výměna objektivu už vyžaduje jistou zručnost a hlavně trénink 🙂 Čím častěji batoh používám, tím to jde snadněji. Pořád je to ale méně pohotové než v případě brašny, kde bylo všechno příslušenství snadno dostupné.

Co se týká fotovýbavy, nemůžu zapomenout zmínit stativ. Ten lze k batohu připevnit dvěma různými způsoby. Jeden způsob je vytáhnutí kapsy ze spodní části batohu, do které se vloží nohy stativu. Dále se z horní části vytáhne schovaná přeska, kterou se stativ upevní. Nevypadá to moc stabilně, ale překvapivě se batoh takto nosí velmi pohodlně a vůbec nejsou problémy s padáním. S takto připevněným stativem je ovšem přístup do horní komory batohu trochu obtížnější. Další možnost je připevnit stativ vodorovně ke dvoum přezkám. Toto řešení mi moc nevyhovuje, protože díky stativu jsem potom širší, což dělá problémy hlavně ve městě a ve stísněných prostorech. Dávám tedy přednost prvnímu řešení. Přezky na spodní straně batohu raději využívám pro přenášení větší láhve s pitím. Dále se to dá využít třeba k připěvnění bundy, nebo jiného rozměrnějšího předmětu při výletech. Musíte potom ale počítat s tím, že při pokládání batohu na zem si daný předmět ušpiníte a batoh nebude na zemi stát 🙂

Ochrana výbavy

Vaše fotovýbava je v batohu pěkně ochráněna jak před slabšími nárazy, tak proti dešti. Batoh sám o sobě je docela voděodolný. Pro pobyt v silnějším dešti je ve spodní části batohu připravena pláštěnka. Její nasazení je otázkou několika sekund. Takže ani silnější déšť nijak vaší výbavu neohrozí a vy tak můžete nerušeně pokračovat ve výletu. Pláštěnka má pouze jednu nevýhodu. Nejde nasadit, pokud máte na batohu připevněný stativ (a to jakýmkoliv ze dvou způsobů). Takže ani flašku s vodou ve spodní části batohu nemůžete mít, pokud chcete pláštěnku použít. Je to trochu škoda, ale naštěstí to pro mě není tak zásadní problém.

Celkové dojmy z používání

Batoh nosím skoro denně. Nosím ho sebou nejen na procházky a výlety, ale taky do práce. Díky němu můžu nosit foťák pořád u sebe, aniž by mě to nějak omezovalo. Na druhou stranu ho můžu použít i na běžné věci, nošení menších nákupů a podobně. Je to takový univerzální batoh pro méně náročné fotografy. Pokud potřebujete přenášet větší výbavu, tento batoh nebude pro vás.

Na výlety je taky perfektní. Nejenom, že mám svou výbavu neustále při sobě, ale taky můžu vzít sebou něco dalšího. Takže obvykle něco k jídlu, pití a nějaké oblečení navíc. Ani při delších výletech batoh nijak nepřekáží, ani netlačí. Je dost pohodlný. Jediné co trochu nevychytali je ucho na horní straně batohu, které slouží k přenášení batohu v ruce. To se nedrží moc dobře a občas trochu tlačí zezadu do krku.

Oceňuji přístupnost foťáku. Jeho vytažení je otázkou několika málo sekund. Je to jen o něco málo pomalejší, než v případě brašny. Co je ovšem horší je vytahování dalšího příslušenství. Alespoň v mém případě podle toho, jak jsem si ty přihrádky uspořádal. Taková výměna objektivu už vyžaduje více času a není to úplně tak jednoduché. Nicméně mě nenapadá lepší způsob, jak zachovat rychlý přístup k celé výbavě. Hlavní je, že foťák je velmi dobře přístupný.

Koupi toho batohu určitě doporučuji. Musíte ale zvážit, co vše tam budete přenášet a jak batoh chcete využívat. Pro větší výlety se nehodí a pro lidi, co často mění objektivy asi taky nebude úplně nejvhodnější. Taky nesmím zapomenout zmínit, že batoh nemá žádný prostor pro uložení notebooku. Pro menší výlety a každodenní nošení je to ale úžasný batoh, navíc za velmi pěknou cenu. Seženete ho za méně než 2000Kč. Splnil všechny má očekávání a jsem s nim velmi spokojený. Pokud vás bude ještě něco zajímat, zeptejte se v komentáři pod článkem.

Velký výběr fotobatohů za dobré ceny

Cena fotobatohu:

Graf ceny produktu LowePro Versapack 200 AW poskytuje server Heureka.cz

David Nogol

Živím se jako portrétní fotograf, jsem autorem knihy Jak na focení portrétů. Baví mě nejenom samotné fotografování, ale rád o fotografování píšu a pomáhám ostatním fotografům k lepším fotkám. Pořádám fotografické kurzy a workshopy a aktuality o mě najdete na mém Instagram profilu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *