Vanguard The Heralder 33 – recenze foto brašny

Vanguard Heralder je řada fotobrašen určena především pro reportážní fotografy, nebo obecně pro všechny fotografy, kteří potřebují rychlý a pohodlný přístup ke své výbavě. Brašnu používám téměř každý den už přes tři měsíce. Dozvíte se tedy, jak se tato brašna používá a všechny její výhody a nevýhody.

Vanguard nabízí v této sérii hned tři velikosti – Heralder 28, 33 a 38. Osobně mě nejvíce zaujala právě prostřední velikost a od listopadu minulého roku ji nosím téměř denně sebou.

Důležité je hned ze začátku zmínit, jaké byly mé požadavky na brašnu. Potřeboval jsem takovou brašnu, která pobere nejen veškerou mou foto výbavu, ale taky notebook a případně potřebné věci jako třeba pití, svačinu, nebo třeba deštník. Dříve jsem používal malou brašnu Lowepro EX160, kde se vlezl jen fotoaparát spolu s objektivem a bleskem. Pro delší focení jsem tedy musel táhnout ještě navíc batoh, což nebylo moc pohodlné. Další důležitý požadavek na brašnu byl v rychlém a pohotovém přístupu k výbavě.

Nejdříve jsem si procházel tipy na webu a nejlépe mi vyšla série Vanguard Up-Rise. Jenže když jsem si brašny byl vyzkoušet naživo, zjistil jsem, že nejsou tolik prostorné, jak se zdálo z fotek. Naproti tomu řada Heralder byla jen o něco větší, ale za to bylo uvnitř mnohem více místa. A taky díky úchytu na stativ jsem zvolil nakonec Heralder 33.

Video recenze

Vzhled a provedení

Brašna je k dispozici jen v černé barvě. Vzhledově je hodně jednoduchá – nikde nic netrčí a z venku na brašně moc věcí nenajdete. Na jednom boku najdete menší kapsu na drobnosti, nahoře zip přes celou šířku pro rychlý přístup k výbavě. Na zadní straně potom najdete zip ke kapse, ve které je ukryta pláštěnka. Tato kapsa se dá použít i na další drobnější předměty, ale vzhledem k horšímu přístupu ke kapse (když ji máte na rameni) je vhodná spíše na méně důležité předměty.

Vzadu na horní straně najdete navíc ucho pro přenášení brašny v ruce. Kvůli rychlému přístupu muselo být ucho přesunuto z prostředku brašny na její zadní část. To v praxi znamená méně příjemné přenášení v ruce. Když budete takto naloženou brašnu nosit, nebude viset normálně rovně, ale bude nakloněná a asi se vám bude plést trochu pod nohy.

Po otevření brašny se dostanete k vypolstrované části s nastavitelnými přihrádkami, do kterých uložíte svou foto výbavu. Pokud použijete všechny přibalené přepážky, získáte 8 oddělených přihrádek pro výbavu. Osobně mám rozdělenou jen jednu polovinu brašny na 4 části a do zbylé poloviny ukládám větší věci (pití, svačina, nákup…).

Rozměry vnitřního prostoru pro foto výbavu jsou 36cm (šířka) x 14cm (hloubka) x 25cm (výška). Kapsa pro notebook má vnitřní rozměry přibližně 34cm (šířka) x 3cm (hloubka) x 25cm (výška).

Místa pro výbavu je tam dostatek. Jako u většiny brašen i zde si můžete vnitřek uspořádat podle svých potřeb.

Místa pro výbavu je tam dostatek. Jako u většiny brašen i zde si můžete vnitřek uspořádat podle svých potřeb.

Použitelnost v terénu

Brašnu jsem si oblíbil především kvůli opravdu příjemnému nošení a velmi pohodlnému a rychlému přístupu k výbavě. Na mé staré brašně (Lowepro EX160) mě štvalo, že přístup k foťáku nebyl moc pohotový a třeba výměna objektivu nebyla úplně nejpříjemnější. Naproti tomu Heralder umožňuje přístup k celé výbavě přes horní rychlý zip. Bez problémů tak poslepu vytáhnete potřebný objektiv a výměna objektivu je hodně jednoduchá.

Ramenní popruh je hodně dobře polstrovaný a i při delších cestách se nosí příjemně. Při nějakých akčnějších cestách se vyplatí použít přibalený popruh (viz video). Brašna díky němu tolik neskáče a třeba při výstupu na Lysou horu jsem takovou vychytávku využil.

Brašna je trochu větší, než na co jsem byl zatím zvyklý. Ale na to, kolik věcí se do ni vejde není zase tolik velká a neskladná. Pokud v ni nemáte notebook, příjemně se ještě o kousek zmenší a lépe se nosí.

Rychlý přístup je docela nebezpečný hlavně v přeplněných místech. Dost usnadní kapsářům přístup k vašim věcem. Proto Vanguard použil takovou magnetickou pojistku na začátku zipu, kterou musíte nejdříve odklopit, abyste mohli zip rozepnout. Zloděje to sice nezastaví, ale alespoň mu to práci trochu zkomplikuje a zvýší se šance, že si toho všimnete.

Další možností je využití úchytu pro stativ. Ten jsem zatím nepoužil (stativ jsem nosil v pouzdře na zádech). Ale v zimě při výstupu na Lysou horu jsem tento úchyt využil k uchycení termosky. Využití se najde určitě více 🙂 Jen si nedovedu představit cestování v MHD s připnutým stativem na brašně. Myslím, že by to asi nedopadlo moc dobře a ostatní cestující by z vás velkou radost neměli 🙂

Na delší tůře jsem ocenil úchyt na stativ..perfektní pro uchycení termosky :)

Na delší tůře jsem ocenil úchyt na stativ..perfektní pro uchycení termosky 🙂

Závěrečné zhodnocení

S brašnou jsem naprosto spokojený a ani po dlouhodobém používání jsem nenarazil na nic, co by mi vadilo. Všechny mé požadavky splňuje naprosto perfektně a bez problémů můžu všude tahat foťák. A když vidím něco zajímavého, tak do několika sekund mám foťák připraven v pohotovosti. Krom toho brašna i dobře vypadá a ostudu s ni neuděláte ani na nějakých formálnějších akcích. Kvalita materiálu je taky na vysoké úrovni.

Jediné co by vás mohlo od koupi odradit je cena. Ta se pohybuje kolem tři a půl tisíce s DPH. Není to málo, ale za tu cenu dostanete opravdu kvalitní foto brašnu a zpříjemníte si každé focení.

Cena fotobrašny:

Graf ceny produktu VANGUARD The Heralder 33 poskytuje server Heureka.cz

David Nogol

Živím se jako portrétní fotograf, jsem autorem knihy Jak na focení portrétů. Baví mě nejenom samotné fotografování, ale rád o fotografování píšu a pomáhám ostatním fotografům k lepším fotkám. Pořádám fotografické kurzy a workshopy a aktuality o mě najdete na mém Instagram profilu.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *