6 fotoaparátů, které by ženám mohly padnout do oka

Když dva dělají totéž, není to totéž. A ještě mnohem víc to platí u osob rozdílného pohlaví. V tom, jak kvalitně a nápaditě fotí žena a jak muž, nutně rozdíl být nemusí. Špičkové fotografy najdeme v obou táborech. Odlišné ale mohou být vybírané objekty, témata, situace i technické požadavky na samotný fotoaparát.

Pokud necháme stranou uměleckou fotografii a budeme se věnovat jen fotoaparátům pro běžné použití, budou se ženy možná zajímat trochu o jiné parametry, než muži. Pokusili jsme se proto najít pár kousků, které by se obyvatelkám Venuše mohly zalíbit.

Rodina, věčný zdroj inspirace

olympus-e-pl3Pokud máte děti, budou asi hledáček vašeho fotoparátu nejvíce přitahovat právě ony. Chcete zachytit všechny společné okamžiky co nejlépe, aby vaše vzpomínky měly ostré kontury, mohla jste je hrdě ukázat přátelům a po letech se nad nimi dojímat?

Jestli vás focení opravdu baví, dáváte si na snímcích a jejich následných úpravách záležet a ty nejlepší kousky třeba i tisknete na velký formát, zkuste pokročilý kompakt Olympus E-PL 3. Pořídíte s ním špičkové fotografie vašeho soukromého blešího cirkusu bez toho, aby jste se zdržovala složitým nastavováním. Pro vaši kreativní svobodu ale nabízí nejen automatické, ale i manuální režimy a navíc sadu výměnných objektivů pro další rozvoj vašeho umění.

Krásná na každé párty

sony-cybershot-dsc-wx350„Co si nepamatuji, to se nestalo“. Díky fotoaparátu Sony CyberShot WX350 už se na to nikdo nebude mít šanci vymlouvat. Všechny vzpomínky na vydařenou párty totiž zdokumentuje naprosto spolehlivě. Pro jeho skromné rozměry ho v kabelce nebo kapse téměř neucítíte a zároveň bude neustále po ruce, připravený k akci.

Kvalitní snímky vykreslené do každého detailu dokáže pořídit bez ohledu na světelné podmínky, tedy i v šeru vašeho oblíbeného klubu. Co ale každou ženu určitě potěší mnohem víc, je funkce Beauty Effect, která fotky automaticky retušuje. Umí vyhladit pleť, odstranit nežádoucí lesk, bělí zuby a rozšiřuje oči, takže budete krásná v každém záběru.

Další vychytávkou je obrazový stabilizátor SteadyShot , který zajistí ostré snímky i při focení z ruky na větší vzdálenost. Je tedy ideální pro pořizování tzv. selfie.

Retro elegance

fujifilm-finepix-xf1Pro ženy, které se shlédly v retrostylu, bude Fujifilm XF1 láska na první pohled. Stylový kousek je super módním doplňkem, má šmrnc, výborně padne do kabelky a mimochodem i skvěle fotí.

Barevná část povrchu je imitací kůže a připomíná staré typy fotoaparátů. Z druhé strany již ale najdeme 3“ LCD displej, jako u běžného digitálního kompaktu.

Neotřelý a přitažlivý design je doplněný o řadu speciálních funkcí. Zvláštností je kolečko, kterým můžeme měnit např. clonu, na což většinou narazíme spíše u zrcadlovek. Fotoaparát má tři podání barev, která připomínají různé druhy kinofilmů: Provia (standardní podání), Velvia (živé, barevné podání) a Astia (měkké, jemné podání).

Skladné zrcátko

nikon-d3300Její míry jsou 124 × 98 × 75,5 mm a hmotnost 460 gramů (včetně akumulátoru). Řeč je samozřejmě o fotoaparátu, konkrétně o digitální zrcadlovce Nikon D3300. Díky menším rozměrům skvěle padne do ženských rukou.

Pokud se focení nevěnujete profesionálně, ale přesto máte v tomto ohledu určité ambice, digitální zrcadlovku si asi dříve či později budete chtít pořídit. Nikon je D3300, stejně jako celá skupina DX zrcadlovek, má výbornou obrazovou kvalitu a rozhodně nebude krokem špatným směrem. Jedná se ale přece jen o větší investici, proto je vhodné si výběr pořádně rozmyslet a pokud možno se poradit s odborníkem.

Jedno je ale jisté, Nikon D3300 je kvalitní přístroj, hrdě hájící barvy ověřeného a profesionály využívaného výrobce a pro svou nízkou hmotnost a přívětivou velikost se skvěle hodí pro vaše toulky přírodou i městem a výpravy za skvělými snímky.

Mimo proudy, aneb stylová alternativa

Polaroid

Jste netrpělivá a ráda byste měla v ruce výsledek svého fotografického snažení pokud možno ihned? Není problém, od toho je tu polaroidová fotografie. Její přednosti jsou jasné: můžete zachytit prchavý okamžik tím nejstylovějším způsobem a snímek třeba okamžitě darovat na památku. Jdou ale ruku v ruce s nevýhodami, jako je například nákladnost filmu, nebo malá životnost fotografií. Pokud jste s tím ale smířená, užijete si s polaroidem spoustu zábavy.

Můžete zvolit například současný, tak trochu cartoon design, který přivedla na trh firma Fujifilm (Fujifilm Intax Mini 8), nebo vsadit na klasiku, tedy na firmu POLAROID. Sehnat se dají jak repasované původní fotoaparáty s nezaměnitelným vzhledem, tak digitální instantní fotoaparáty, které propojují současnost fotografie s minulostí s grácií hodnou této zvučné značky.

Holga

Honkongská Holga 120 GCFN je legendární plastový fotoaparát na svitkový film. Známá je především svým svérázným designem. Buďte si jistá, že jakmile ji vytáhnete, bude o téma k rozhovoru postaráno. Kromě toho s ní ale vytvoříte opravdu jedinečné fotografie, které vynikají netradičním zabarvením, typickými černými rohy a dalšími vychytávkami, které u jiného fotoaparátu nenajdete.

David Nogol

Živím se jako portrétní fotograf, jsem autorem knihy Jak na focení portrétů. Baví mě nejenom samotné fotografování, ale rád o fotografování píšu a pomáhám ostatním fotografům k lepším fotkám. Pořádám fotografické kurzy a workshopy a aktuality o mě najdete na mém Instagram profilu.

1 odpověď

  1. Lucka napsal:

    Dobrý den Davide, koukám, že článek už je poněkud staršího data. Jaké kompakty byste doporučil k dnešnímu dni? Zvažuji tento https://www.equiplo.cz/kompaktni-fotoaparaty/#Canon_PowerShot_G7_X_Mark_II kde mě zaujal třeba výklopný dotykový displej a údajně dobrá kvalita snímků. Máte s ním nějakou zkušenost? Děkuji

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *