Jak sehnat modelky na focení

Chtěli byste si zkusit focení lidí, ale nemáte koho fotit? V tomto článku naleznete několik tipů a doporučení, díky kterým pro vás brzy nebude problém na focení někoho sehnat.

Článek píšu z pozice někoho, kdo ještě před rokem marně sháněl modelky na focení zdarma. Po roce práce se již však slečny ozývají samy a dokonce za focení platí. Není to nic těžkého, jen je důležité se dostat přes ten obtížný začátek a držet se několika jednoduchých doporučení.

Portfolio – základ úspěchu

Hned ze začátku uvedu to co je pro shánění modelek (ale samozřejmě i modelů) nejdůležitější. Pokud nemáte žádné portfolio, kterým se můžete prezentovat, nebo máte v portfoliu nezajímavé a nekvalitní fotky, budete mít mnohem těžší někoho na focení přemluvit.

Naopak s kvalitním portfoliem nebude vůbec těžké lidi k focení přesvědčit. Naopak budou nadšení a budou s vámi rádi spolupracovat.

Jenže abyste měli kvalitní portfolio plné krásných fotek lidí, musíte nejdříve nasbírat mnoho zkušeností a vyfotit hodně lidí. Je to takový začarovaný kruh. Nemůžete nikoho sehnat, protože se nemáte čím prezentovat. A nemáte se čím prezentovat, protože nemůžete nikoho na focení sehnat. Jak z toho ven?

img9375 img1039-version2 img2313

Úplné začátky – využijte rodinu a své přátelé

Řekněme, že máte s focením lidí minimální, nebo žádné zkušenosti. V tom případě velmi doporučuji začít u rodiny a přátel. I tam budete narážet na odpor (spousta lidí se nerada fotí), ale zkuste je o to slušně požádat s tím, že fotky nikde publikovat bez jejich souhlasu nebudete a že potřebujete pomoct s tím, abyste se ve focení lidí zlepšili.

V této fázi si ani moc nevybírejte, foťte co nejvíce. Každého, kdo s tím bude souhlasit. Výhodou je, že fotíte někoho, koho znáte. Proto odpadne takový ten stres, jako je při prvních foceních někoho cizího. Klidně to pojměte jen jako procházku s tím, že jen tak mimochodem cvaknete pár fotek. I když se fotky nepovedou, nemusíte se vůbec stresovat.

Během toho máte obrovský prostor naučit se základy. Soustřeďte se na kompozici, správné zaostření na oči, nasvícení postavy, komunikace s modelem a podobně. Využívejte denní světlo, při ostrém slunci se schovejte do stínu a učte se z vlastních chyb. Taky se zaměřte na ovládání fotoaparátu tak, aby se vám práce s nim stala přirozenou a nemuseli jste se na to moc vědomě zaměřovat.

Čím častěji budete fotit, tím rychleji si osvojíte základy. Taky bude větší šance, že vytvoříte povedený záběr, u kterého nebude problém získat svolení se zveřejněním. Lidé se rádi chlubí fotkami, na kterých vypadají dobře. Až si budete s focením známých lidí jistější, můžete postoupit na další level – focení cizích lidí.

img0275 img5187

Kde hledat lidi na focení?

Zde mě napadají tyto hlavní možnosti:

  • Asi nejjednodušší varianta je přihlásit se na nějaký portál, na kterém mají profily lidé, kteří se chtějí nechat fotit. Z českých portálů je nejznámější Fotopátračka. Najdete tam opravdu mnoho modelek z celé republiky. Dále se můžete taky podívat na portál Fotoparta. Ten není tolik rozšířený jako Fotopátračka, ale zase mi přijde technologicky lepší a přehlednější.Výhoda tohoto řešení je v tom, že lidé kteří tam mají profily mají o focení zájem. Tedy nehrozí případ, že by vás odmítli proto, že se neradi fotí. Mě se z počátku osvědčilo oslovovat spíše méně zkušené slečny. U zkušených modelek jsem se bál, že bych při focení vypadal trapně – přeci jen jsem tenkrát ještě moc fotit neuměl.Další výhoda je v možnosti psaní referencí jak k modelkám, tak k fotografům. Pokud se vám podaří sehnat několik pozitivních referencí od modelek, určitě bude snadnější přesvědčit k focení někoho dalšího. A díky referencím můžete taky vidět, jestli je modelka spolehlivá a jestli komunikuje.

    Některé modelky vyžadují za focení honorář. Vy ale raději hledejte ty, které nabízí focení formou TFP (Time for Prints). Což znamená, že nebudete platit modelce, ale ani modelka nebude platit vám.

  • Prohlídnout si profily lidí na různých sociálních sítích a oslovovat lidi, kteří vás něčím zaujali. Zde je obrovská nevýhoda v tom, že vám odpoví mizivé procento lidí. Pro mnoho slečen budete působit jako nějaký úchyl, co se je přes focení bude snažit dostat do postele. Nebo se prostě neradí fotí. Nebo dalších milion důvodů.Z mých zkušeností je asi nejlepší oslovovat lidi na službě lide.cz od Seznamu. Tam je velká výhoda v tom, že vidíte, kdo si zprávu už přečetl a kdo ne. Naopak třeba u Facebooku je obrovský problém v kontaktování cizích lidí. Taková zpráva se jim totiž nezobrazí mezi notifikacemi a zapadne do skryté záložky „Další“ a z mých zkušeností o tom velká část lidí neví. A pokud ví, tak se tam koukají stejně jen zřídka.
  • Rozhodit sítě a přemluvit vaše známé, ať o vás řeknou svým známým. Tady hodně záleží na tom, kolik lidí znáte a kolik z nich vás doporučí dále. Výhodou tohoto způsobu je v tom, že vás vlastně někdo doporučí a pro ty lidi je pak větší jistota, že je nečeká nic hrozného a že půjde opravdu jen o focení.
  • Oslovovat lidi přímo na ulici, nebo kdekoliv venku. Zde mají obrovskou výhodu extroverti a lidi, co nemají problém s oslovováním cizích lidí. Nevýhoda je, že oslovované lidi často můžete zaskočit. Výhoda ovšem je, že ti lidi rovnou vidí, s kým mají tu čest. Což je při písemné komunikaci přes Internet docela problém. Takže pokud budete působit dobře, šance se zvýší. Doporučuji nechtít žádné rozhodnutí hned, jen předat oslovené osobě vizitku s odkazem na vaše portfolio.

img0320-version6

Žádat, nebo nabízet?

Za ten rok, co jsem se focení lidí zabýval jsem se tak nějak nevědomě dostal z bodu, kdy jsem o focení žádal a prosil do bodu, kdy focení nabízím. Je to i docela zajímavý psychologický obrat. V prvním případě lidi žádáte o dovolení, abyste je mohli nafotit. A oni vám případně vyjdou vstříc a udělají laskavost.

Na druhé straně je potom možnost jim nabídnout focení, nebo tedy lépe nabídnout, že jim uděláte skvělé fotky. Najednou se role obrátí a vy jste potom ten, kdo dělá laskavost tomu druhému. Samozřejmě toto si můžete dovolit až v momentu, kdy si budete jistí, že dokážete nafotit dobré fotky. Což se bez praxe neobejde (pokud nejste tedy hodně talentovaní). Určitě si ale dejte pozor, jakým způsobem focení nabízíte. Pro jistotu ještě upozorním, že taková nabídka by neměla působit arogantně a hlavně by mělo být jasné, o co vám jde, co po člověku chcete a co z toho bude mít on.

img0246 img1741

Pár tipů na závěr

  • udělejte si web, kde hezky a stručně popíšete svojí situaci a ukážete nějaké své díla. Je vždycky jednodušší lidi odkazovat na jedno místo a pro potencionální modelky je věrohodnější, když si o vás takhle můžou někde přečíst, nebo zjistit více informací.
  • do portfolia vkládejte jen ty fotky, které považujete za své nejlepší. Časem je budete obměňovat, každopádně nedovolte, aby bylo portfolio zaplaveno podprůměrnými fotkami, které se nelíbí ani vám.
  • při oslovování potencionálních modelek buďte konkrétní a hned na úvod vyjasněte, o co vám jde a co chcete.
  • netrapte se, když vám většina oslovených lidí vůbec neodpoví. Z počátku jsem měl na jedno realizované focení asi 30 odeslaných žádostí o focení. Je důležité vytrvat a nenechat se tím odradit. Hlavně nikdy nevíte, proč daný člověk neodpověděl. Třeba si nabídku vyložil špatně, nebo nemá dobré zkušenosti s nějakým fotografem. Je zbytečné to řešit, šikovných lidí k focení je všude kolem plno.
  • taky doporučuji nečekat na odpověď a neupínat se k jednotlivým osloveným osobám. Z počátku jsem zbytečně zabil hromadu času tím, že jsem oslovil vždycky jen jednu slečnu a čekal jsem na odpověď klidně týden. Nechtěl jsem jich oslovovat více, protože jsem se bál, že bych pak nestíhal a bylo by toho moc. Což je blbost a pokud neoslovíte desítky lidí najednou, tak se nemusíte bát nějakého nestíhání 🙂
  • i když budete fotit zadarmo, snažte se poskytnout foceným osobám maximálně kvalitní služby. Buďte slušní, milí a příjemní a dodržte vše co slíbíte. Pak se vám časem začnou hromadit žádosti o focení, protože lidi si něco takového nenechají pro sebe a budou vás potom rádi doporučovat.
  • pokud máte málo času, ale hodně peněz, raději si zaplaťte nějakou zkušenější modelku a na té trénujte. Bude to jednodušší pro vás (nebudete muset vymýšlet pózy) a můžete tak urychlit svůj trénink.
  • focení lidí, kteří s focením nemají žádné zkušenosti je náročnější v tom, že je budete muset často dost dirigovat – jak mají stát, sedět, co s rukama, nohama…a podobně. Na druhou stranu je to vždy zajímavý zážitek a mě to nadchlo natolik, že jsem se začal specializovat hlavně na focení lidí, kteří s focením nemají buď žádné, nebo minimální zkušenosti.
  • nezapomeňte, že vy jste ten, kdo vidí výslednou scénu a zodpovědnost za dobrý snímek je na vás. Nikdy z nepovedené fotky nemůžete vinit focenou osobu. Pokud se fotka nepovede, je to vždy a jen vina fotografa.
  • vždy vypadá lépe, když máte v portfoliu fotky více lidí. Z počátku jsem měl třeba portfolium portrétů složené jen z fotek jedné mé kamarádky. Což nevypadalo moc důvěryhodně. Čím více slečen se v portfoliu objevilo, tím větší úspěch jsem s nim měl.

img3538 img2442

Vše co jsem zde uvedl je založeno na mých zkušenostech. O portréty jsem se pokoušel v podstatě hned po pořízení první zrcadlovky v roce 2007. Jak jsem výše zmínil, fotil jsem hlavně jednu kamarádku. Pak někdy v roce 2009 se mi podařilo přemluvit jednu slečnu z Fotopátračky. Mezitím jsem (trochu pasivně) oslovoval desítky slečen, ale většinou se mi nedostalo ani odpovědi. Teprve na jaře 2012 jsem se rozhodl do toho pořádně opřít a začal jsem mnohem více oslovovat slečny. Postupně v průběhu roku se mé fotky zlepšovaly a v druhé polovině roku jsem již fotil portréty za peníze. Mou cestu, včetně dojmů z některých focení, můžete sledovat na mém blogu, který zde na Fototipech vedu.

Dále doporučuji knihu Jak na focení portrétů – praktický průvodce fotografa. Kniha vás provede začátky focení lidí a pomůže vám zvládnout komunikaci s focenými osobami, vymýšlením póz a dalšími problémy, se kterými se můžete v začátcích setkat.

A pokud vás zajímají nějaké další detaily kolem focení lidí, ptejte se v komentářích pod článkem.

David Nogol

Živím se jako portrétní fotograf, jsem autorem knihy Jak na focení portrétů. Baví mě nejenom samotné fotografování, ale rád o fotografování píšu a pomáhám ostatním fotografům k lepším fotkám. Pořádám fotografické kurzy a workshopy a aktuality o mě najdete na mém Instagram profilu.

1 odpověď

  1. Georgio napsal:

    Wow taky od piky. Je to supr fotit z modelkami jenom abych se přiznal jsem blbý na pózy jejich tolik že si to nepamatuji…

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *